Travel Log- Vietnam Day 3 Sungai Mekong

Tuesday, April 15, 2014

apa khabar semua.. kat umah mak senang sikit la nak online nak merapu kt blog ni senang sebab ada wifi.. kat parit buntar payahlah bab line internet ni.. payah nooo.. ikhwan yang pakai celcom pun line slow.. iqa pakai digi laju la jugak.. tp iqa ambk internet 6G tu pn x cukup untuk online open hotspot haishhh kene pindah ipoh balik la ni u olss..ok dah merapu panjang..

korang dah follow kisah vietnam dari hari 1st sampai lah kedua.. so iqa sambung hari ke3..

untuk hari 3 kami ke SUNGAI MEKONG..dalam 2jam lebih dari hotel kitorang..

dalam perjalanan kitorang berenti dekat RNR 

 kat sini nak beli makan sikit2 jajan boleh la.. tapi harga lebih mahal berbanding kt luar.. tapi kawasan die cantikk


waktu holiday memang waktu untuk jadi paling simple..maka pakailah pakaian paling simple senang.. saja pakai putih sebab dh sah2 sungai tu panasss


ihsan google. lupe ambik gambar
ni adalah tempat yang kita akn seberagi sungai menaiki feri or bagi aku macam bot untuk ke kawsan pelancongan mekong. 

kat dalam kompleks ni pun ada tempat shopping.. tapi kitorang terus ke feri dulu balik tu baru shopping sikit2 kat sini


air sungai mekong ni bukanlah stk jernih2,, tak..tapi dalam keadaan tak jernih ni pun diorang boleh jadikan industri pelancongan yang menjadi tumpuan ramai.. kreatif kannn



1st place yg diorang bawak adalah ke ladang madu. fresh madu sedappp

kite boleh ambk madu paling fresh dari sarang ni.. iqa teringin sangat tapi takut nak pegang hahaha.. so terpaksa la buli ikhwan hahaha.. tq bie.. memang sedap punnnn


kami dihidangkan dengan tealimau madu dan kerepek2.. die yang prepared kan untuk kita depan kita.
dari kiri atas
1. madu
2. limau
3. sunflower seeds
4. tea

and siapppp..
sedappp u olsss

madu and sunflower seeds ni sangat2 berkhasiat.. iqa beli madu je sebotol mak sebotol.. dalam rm18 satu tapi kitorang share dengan yg lain2.. beli 6 botol dapat la satu botol dalam rm14. iqa memang suka madu.. pastu nyesal beli 1 je.. lupa plak nak tangkap gambar botol madu tu kalau kat umah parit buntar adelah.ni kat umah mak hehe dh abis.. iqa punya pun dah abis tapi baru2 ni ada kwn ke sana iqa kirim madu ni hehehe.

nak story sikit petua pasal madu ni. selain makanan sunnah madu sangat2 bagus untuk mereka yang menghidap lelah dan yang sedang batuk.

nak jadikan cerita Damia (kecik lagi kire toddler la) adik kepada farisha dia ada lelah. dan kebetulan hari tu die demam n nampak dia semput. mak suh kak nurul suapkan madu sebab adik iqa pun ada lelah tu yang taw petua ni. damia boleh minum madu alhamdulillah.. tapi lepas tu abis die muntah.. muntah dengan kahak2 semua keluar..lepas muntah damia nampak ceria balik baru nampak muka sihat..tapi dalam sehari tu 3x kali gak die muntah kahak..tapi lepas muntah tu semua memang nampak healthy.

kak nurul pun kebetulan batuk yelah meungkin berubah cuaca kan.. dengan kak nurul muntah bile kat hotel.. tapi dia pun kata lepas muntah memangkeluar kahak la..memang lega rasa dada.. so korang boleh la try petua ni

sayalah damiaaa.. ni ha muka dah sihatt

back to the journey.. naik je bot balik kami diberi air kelapa sorang sebiji.. memang sedapp

dah abis air driver korang boleh mintak die belahkan untuk makan isi. haah sambil bawak bot tu lah die belah kelapa sempoi weiii.. iqa bukan suka sangat pun makan kelapa tapi kelapa sini sedapp..
simon awal2 lagi dah pesan dengan kitorang supaya tak beli air kelapa kat town sebab nanti kat sini akn merasa. lagipun harga kat town mahal u olsss. and tak sesedap kat sini.. katanyaa

lepas tu kami ke tempat membuat coconut candy.. sedapp..die liat2.. iqa memang suka lah candy2 gini.. korang boleh beli..beli banyak lagi murah

and sepanjang kat sini korang beli macam2 kraftangan.. and again sory lupe ambik gambar sebab nya bz tengok barang lupe diri u olss.. xpe nnt ade entry iqa akn share ape barang2 yang iqa beli n shoopping kat vietnam.. sini murah kalau korang nak beli beg2 kulit sapi or lembu.. 


dalam kawasan yang sama kami dibawa ke tempat buah buahan.. nak kata ladang mecam tak nampk ladang nye manapun.. sedap fresh la buah2 dia.. mak pandai dah ekh buat peace hehehe..

sambil makan kite dihiburkan dengan persembahan nyanyian tradisional diorang la..
tapi mak ai baju die mmg transparent..dalam gambar tak clear sangat


lepas nyanyi diorang kutip tips yang dalam bakul tu.. pandai2 la korang bg.. kitorang abh je bagi..bagi note xbesar pn yelah sini memang diorang suke minx tips..life mcm tu..

than kitorang berjalan kaki di kawasan sama untuk menaiki sampan or perahu di sepanjang muara sungai mekong.. air tak dalam sangat pn..cume buat iqa 1st time ni gayat gak..siap berlanggar2 perahu lagi haha dah macam bumper car
satu perahu 4orang je



 kitorang naik satu perahu ngan member ikhwan.. actually diorang satu jabatan.. Antidadah Kebangsaan. diorang kenal time kaad merdeka tahun lepas.. kebetulan kakak ipar kak nurul rupenya kerja AADK jugak. tu yang terjumpe dengan diorang ni ..kecik je duania last2 jumpe lg.. wifedie pun tengah pregnant.. (semoga ada plak rezeki bua








cantik suasan dia even air ibarat teh ais but flora die still cantik.. sungai mekong ni ada buaya tapi bukanlah di kawsan cetek ni tapi di kawasan kita naik feri or bot tu.. sampai dihujung actually hujung ni dah masuk kawasan sungai yang agak dalam..gayat gak la time nak bangun melangkah tu dah la life jacket ape pn xde.. hehe nama je budak perikanan tapi takut tenggelam hahahha..

now time for makan. masih di kawasan sama tp kene naik bot 
 lauknya banyak lagi..banyak gilerrr.. siap ada ikan cencaru..memang rasa macam kat malaysia punya makanan..memang puas makan laaaa haha

 ada je farisha menyelit hahaha

presentinggg haha.. sebelah kanan tu available sebelah kiri tu eden punyo haha

tp iqa dah jatuh hati dekat lelaki sorg niiii
presenting lil rayyan.. arghh kenapa la comel sangattttttttt..jom ikut aunty balik nak x.. ee gerammm
ade bakat family bahgia tak hahaha

sekali lagi kitorang solat dekat masjid yang sama..

lepas tu balik hotel letak barang turun plak gi shopping kt pasar ben thant.. malam nya ke gi dinner sory luipe ambik gambar pastu kita shopping lg kat pasar malam..aktiviti malam nanti la iqa share ye..


daaa dluuu

You Might Also Like

1 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google