Dapur iqawan : Puding Mint Icecream Oreo

Sunday, April 14, 2013

dalam keadaan suara serak2 basak rockkk ooooo ni.. i feel like to eat something sweet.. donno y those few days iqa macam carving for sweets stuff.. hormone changes may be.. haahaha tu la perempuan sikit2 hormone changes..jawapan selamat.. 

semalam iqa jumpe satu resipi ni dekat facebook kt page Mummy Ryan's Kitchen   Puding Ice Cream Oreo.. so suddenly mak pun jumpe reseipi ni and ajak buat.. so i capture resipi ni and tengok2  mak balik dari mydin tadi lengkap dengan all bahan yang diperlukan.. hurmmmmm tanda2 suruh buat la tu hehehe.. banyak bnda ade kt rumah.. sebab iqa suke makan makanan dessert ni u olss.. buat2 cake segala bagai.. tu mmg fav i olss..

mule2 takut tak jadi.. so macam proses pembikinan tu agak dirahsiakn dari tatapan umum tapi ya menjadi and sangat yummmmyyyyyssss.. and bila di upload gambar di instagram ramai la plak yang minx resipi.. so maka dengan itu iqa bagi la resipi ni ye..


 ni la gambar yang buat ramai terliur terutamanya beberapa ibu mengandung termasuk la kazen ku si kak Piah.

 respi ni dr mumy ryan's kitchen tu ye.. tapi iqa ade buat iqa suke sdiri jugak haha..pandai2 lah ikut selera anak tekak u olss kann.. haa sebab tu kalau perasan nama Puding ni dah berubah..hehe sbb ikt anak tekak iqa hehe.


Bahan-bahan
25g Agar2 paket bertali.
1250ml air
1 tin Susu Cair
3/4 cawan gula (kadar gula ni korang boleh tambah and kurangkan..ikut size cawan korang ye)
1 Biji telur
1 sudu teh vanila essen
1 cawan ice cream (perisa terpulang, tapi for me korang guna lah vanilla or chocolate. sbb tak la lari sangat rasanya dengan oreo tu kan.)
1 bungkus biskut oreo (dikisar halus.)



Cara-cara
1. masakkan dan larutkan agar-agar bersama air. apabila sudah larut sepenuhnya, masukkan gula. kadar gula, anda boleh rasa samada manis or tawar so boleh adjust2.kacau sebati
2. Susu cair, telur, vanila esen dan ice cream di kisar @ di blend. kemudian dimasukkan kedalam adunan agar2 tadi. kacau sebati.sehingga sedikit menggelegak. ice cream kalau nak lebih pun okey..lagi yummy
3.  Akhir sekali masukka oreo yang telah dikisar. pastikan tidak terlalu berketul dan kacau rata. dan tutup api
4. masukkan kedalam loyang atau bekas. biarkan 5-10minit baru dimasukkan ke dalam peti ais. ok dah siap masak!!!!!


ni adalah cawan yang iqa gune.. so korang ikutlah klu cawan korang kecik korang tambahlah gila tu..tapi macam iqa memang tak manis2 ssangat

iqa guna ice cream ni. ni pun mak yang beli. so iqa gunanya je ape yang ade. tapi bguslah sebab balance kan tak terlalu berchocolate.

iqa ada rahsiaaaaa heheh
puding yang iqa buat dia rasa cooling ala2 mint. ini kerana iqa gunakan Oreo Ice cream. kalau nak guna oreo biasa pun ok.sbb memang itulah resipi asal.tapi mak iqa dh beli yang ni. so iqa try jelah. and marvellous bila makan rasa coooooooolllllll.. try la besttttt
and dats y nama resipi ni Puding Mint Icecream oreo. tukar sikit hehehe

hasilnyaaa
tadaaaaa...
erghhh perlu ke ade  console tu sekali en.ikhwan ku sayanggggg huhu.. tu kerja hubster yang nak jugak selitkan harta kesayangan di tu.. dia kata ala2 minum petang gaya modern.. makan puding sambil main ps cehhhh

ape-ape pun credit to mummy ryan sebab dia sudi share reipi simple tapi yummysss ni... sesuai jugak dihidang after suami baru balik kerja..sebab die cooooooollll jer hehe.. selamat mencuba

ade yang tertanya is instagram iqa cari : atiqah_mutaza
 

You Might Also Like

0 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google