♥Makanan Tradisi Negeri Perak♥

Tuesday, July 12, 2011

salam darling marling semua  heheh..sihat tak? iqa nak share sikit dengan korang makanan taridisi orang perak lama2..rasanya generasi skrg ramai yg tak taw ttg makanan ni..klu org thailand ade pulut mempelam orang perak ade PULUT DURIAN


actually ni favourite my dad. abah ajar makan. iqa plak jenis bedal je semua bnda. iqa and adik sdiri suke pulut durian even iqa mmg tak suke pulut pulut durian iqa suke hehehe.. bile sebut je nk makan pulut durian mmg abah akn say OK. n terus gi beli pulut hehe sayang abah!! n mak yang sediakn pulut n santan..tapi time makan ni my adik tak de..die kat melaka..dis weekend die balik holiyauwwwwww


k bahan2 yang korang perlukan


of course la de main, durian. pilih yang sedap2 yang manis2 n lembut je yummy

pulut

santan.
perah santan gune air panas tp tunggu la sejuk sikit n tambah garam ye
klu rajin masak je sampai mendidih hehehe

korang kene keluarkn isi dari biji. ikut suke lah berapa banyak pun durian yang korang nak

lepas tu gaulkn pulut and durian den letak santan..semuanye ikut citarasa masing. nak sikt ke nk banyak ke..
klu iqa and abah iqa kitorg suke banyak santan




selamat mencoba!!!

You Might Also Like

10 komen

  1. dorean..similar to perak...but sadly..ai allergic dorean....huwaaaaaa

    ReplyDelete
  2. kak iqa, klau kat johor, kitorang makan dgn nasi.
    sama je cm makan nganpulut ni, cuma ganti pulut ngan nasi pastu letak gula melaka. sedappp. hihi

    klau pulu lak kitorang biase mkn ngan kuah durian. sedap smpai menjilat jarii. Ihiksss :P

    ReplyDelete
  3. hani akk pun pernah makan dengan nasi tapi tak makan dgn gula merah..kuah druiran yummmy..lapar plak hurm hurm

    ReplyDelete
  4. baca entry ni teringin pulak nak makan pulut duriannnn. tp baru lepas makan kuih jala dgn kuah durian. kenyanggg :P

    ReplyDelete
  5. hehehe...lw kg wani kt kedah depa pn mkn pulut durian wif santan...p cara kami sediakn quite different dr iqa. durian xpyh gaulkn ngn pulut. just jdikn durian cm lauk then mkn pulut n tuang santan...p ase sme je cm esipi iqa cume cara sediakn laen. ape2hal pn wani bwu je mkn pulut durian! yummyyyy!

    ReplyDelete
  6. ADUHHHH...meleleh air liur ida....sodappppsss

    ReplyDelete
  7. ADUHHHH...meleleh air liur ida....sodappppsss

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google