♥Kek Batik Rangup Buat Adinda Di Perantauan♥

Wednesday, April 20, 2011

wah tajuk tak boleh blah kan hehehe..hye rakan2..hari ni untuk ulung kali nye(ape punye tatabahasa ko ni iqa) iqa telah membuat entry tentang resipi. owh cayalah budak food tech..hhaha xde kene mengena ok sbb food tech tak belajar pn bab masak2 ni. 

19/4 yang lalu perak cuti hari keputeraan Sultan Azlan Shah. iqa pn kebetulan ade kat umah ni ha.study week. so parent ajak gi melaka tengok si gendut @ my sister yang study kat KUIM kuala sungai baru melaka.die tengah final. 18/4 seharo sebelum pergi tu kan, iq atelah menerima panggilan (panggilan yang suruh iqa call balik,kedekut kredit punye adik) adik ku yang gendut ni request nak kek batik..macam ngidam je la plak kan..dah la mintak time senja nasib la kan dari mintak time tengah malam mana nak cari biskut marrie tu plak kan.nasiblah senang je nak buat tak sampai 15min dah boleh siap.

si gendut ku yg buat peace tu.than sebelah tu eyfa her bff.

after siap iqa terus pos gambar kat fb, than ade friends yang mintak resipi.so now here u are. so hope berpuas ati la yeh..

cairkan butter.iqa gune buttercup aje..ikut amount biskut.. iqa gune half je sbb biskut sikit je. kalau terlebih butter nnt tak rangup..jadi lembut..family iqa tak suke yang type lembut.

 pas tu masukkan susu pekat manis. iqa gune cap tesco aje hehehe. secukup rasa dlm 5sudu besar cukup dh sbb nnt milo n biskut pn dh manis

 ni la mixture butter n susu pekat tadi..pastikan mendidih ye. sentiasa kacau ye..sebab senang hanget

 pas tu milo.ikut secukup rasa. jangan kurang nanti tak sedap.biar lah lebih sikit tapi klu lebih sgt nnt manis sampai terpejam2 mata.

 before masukkan bisukut patah dua kn biskut tu ye. sebab nnt time gaul dalam periuk sure akan jadi lg kecik.so klu dh siap2 patah kecik2 nanti sure hancur terus time dalam periuk..biar die berkeping baru terasa biskut tu
time masukkan biskut, tutp dlu api ye. kalau panas nnt biskut lembik..tak dapat jadi rangup dh.pastikan amount biskut 3/4 n campuran butter,susu n milo tu hanya 1/4. klu x nnt lembik xrangup..

 bile dh naik bau terus tutup api.den letak dlm loyang.mak siap potong sebab dh sejuk nnt a bit susah nk potong sbb die tak lembut mcm kek kan

*** kalau nak gune cream crackers cap hup seng tu pn boleh aje. 
*** tambah almond or walnut pun sedap taw.
*** ada yang suke letak koko ikut lah ye masaing2 punye citarasa

ni citarasa family iqa..ubah la ikut citarasa masing2 ye..nak lembut ke nak keras sampai tak leh gigit ke (eh jangan nnt tercabut gigi hehehe)..

enjoy the meals..hehehehe

p/s : sure kak nana, kak izzah, kak asyi n wany azmy terliur rindukan kek batik iqa kn hahaha..

You Might Also Like

5 komen

  1. macam best je.. nak try jugak la =)

    ReplyDelete
  2. Dulu abang Eni selalu wat kek batik ni masa dia belum kawen...Eni maleh nak wat...hahaha

    ReplyDelete
  3. ada jgn lupe try taw..

    eni besh nye abg buat kan...

    ReplyDelete
  4. i skee buat kek batik dulu...buat pakai milo je sbb milo rase sedap sgt..hehe

    i folo u k dear..i b2b jgk..:P

    ReplyDelete
  5. best! nak try la... aritu buat tapi x rangup.. nk try resepi iqa pulak.. ekeke...

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google