Travel Log-Vietnam : 2nd Day Cu Chi Tunnel

Tuesday, April 08, 2014

setelah terbengkalai lama gilerrrrrrrr post kedua yang patutnya iqa buat tentang vacation ke vietnam baru nilah iqa ade kesempatan nak menaip lagi.. ala sory la u olsss..

dah malas nak meraban meh straight forward je..

ni our 2nd day in vietnam..awal jugak kitorang gerak pagi tu,sebab tempat tu pun agak jauh.. Kami akn ke Cu Chi Tunnel.. dalam sejam lebih ke sana.. tapi ape yang aku perasan actually tempatnya tak jauh..sebab dari segi Km dekat je.. sory tak ingat berapa Km.. tp diorang kat sini memang bawak tak laju sebab sistem traffic yang terlalu sesak. motor kiri kanan mencelah and diorang punya sistem highway pun baru slow2 nak membangun.


nampak tak betapa banyakknya motor.. sebab kenderaan utama kat sini adalah motor. macam semut plak tengok dari ats bas sebab banyak sangat..

ni adalah ticket Cu Chi tunnel diuruskan semua oleh saimon (our tourist guide) semuanya dah masuk pakej

bile masuk sini kita akn diberi pelekat macam ni..

sempat lagi i olss OOTD hahaha...
dah nama nak masuk area kehutanan kan maka pakai la selesa2 je.. nak pakia kain ke skirt ke macam tak sesuai la u olsss.. and better pakai kasut yang senang nak cuci..sebab kalau hujan memang tanah tu becak sikit la,,

dan jangan pakai seluar cerah macam hubster ku ini (we olss tak taw yang tempat ni hutan )hehe
tapi layan jelah muka kitorang ni yek

loving couple..
paling suka mak abah tak pernah pegi vacation sorg2 tanpa family and anak2.. hope aku dapat teruskan that kind of attitude.. sebab sampai la umur mcm ni pun mak or abh tak pernahlah pergi rombongan sendiri2 ke nan adoooo.. and memang akn angkutlah anak2 sekali haha.. and menantu weeeheee...

tahniah pada iqa sebab gambar ni nampak cun hehehehe

ha kan dah cakap memang kita masuk hutan.. totally hutan..

Cu Chi tunnel ni merupakan kawasan kubu mereka dahulu ketika perang.. dekat sini semua peninggalan sejarah perang diorang kita boleh tengok semuanya disini.. trust me korang akn impress gila dengan diorang.. sebab teknologi diorang tak hebat.. diorang hanya gunakan bahan diorang sedia ada..tapi diorang sangat2 kreatif.. yg bagusnya diorang menggunakan konsep

Jangan fokus pada kekurangan
tapi fokus pada yang sedia ada
ni merupakan pintu masuk terowong bawah tanah tempat persembunyian askar vietnam dlu. giler kecikkan? ni yang original..memang orang vietnam dulu2 kecik2 je orangnya tambah pulak diorang susah akibat perang.. dan petugas kat situ akn menunjukkan demonstrasi kepada kita.

untuk memberi peluang kepada pengunjung pengalaman menggunakan terowong tersebut, satu terowong baru telah pun dibina.. size lebih besar dari yang asal..sebab yang asal tu memang kecik bebenor komeee.. abah n hubby je yang masuk
iqa?? iqa coastal fobic memang tak lah iqa masukkkkk

haha tapi abah cakap tercungap gak la..sakit pinggang sebab diorang kene membongkok or jalan itik..ni yang imitate kalau yang asal tu mcm mane agknya nak jalan kan

tapi si kecik berdua ni farisha n adif ni yang bahagia sebab diorang kecik jalan straight je tak yah payah2 tunduk..

farisha ni tak pernah nak bukak tudung walaupun die dah panas ke dah rimas ke dia maintain kemas je dengan tudung die.. dia memang bertudung.. nice kan tengok macam ni..kecik2 lagi tak de masalah nak menutup aurat.. 




ni semua merupakan perangkap or jerat yang diorang guakan.. yes hanya batang besi tajam je yang diorang gunakan... tapi sekali termasuk memang mati terus weiiiiii.. hebat kan cara diorang berfikir


ni adalah lubang angin penjajah ketika itu menggunakan lubang ni untuk masukka tapi pihak vietnam bijak.. kerana terowong tu die bersambung terus ke sungai mekong jadi air yang masuk tak kan bertakung dan terus mengalir ke sungai mekong.
dan diorang turut tutupkan lubang ni supaya tiada oksigen dalam terowong

uniform askar diorang.. dan mereka hanya berselipar yang diperbuat daripada tayar..


ni pula pakaian untuk wanita


senjata yang digunakan


kat sini korang boleh menembak..boleh beli peluru mengikut jenis senjata yang korang nak..



basuh tangan dengan air bukit sebab sikit lagi nak makan makanan special time zaman perang diorang dulu

sebelum makan layan dulu muka kitorang ye hahaha

yes ubi kayu..samalah macam zaman perang kita pun ubi kayu jugak kan. tapi beza sikit ubi kayu diorang ni..agak tawar sikit la tapi still sedap.. tak sama macam malaysia punya maniskan.. and diorang makan bersama kacang tumbuk yang diletakkan garam and gula.

ni demonstrasi diorang buat selipar getah



menung ingat malaysia keee

muahhhhciiiii


setelah tu simon bawa kami ke tempat borong baju dan kain cotton..jubah n kain2 jenis lain pun ada tapi majoriti nya cotton.. segala jenis cotton pun ada..nak cakap kat area mana pun tak reti sebab dia dekat area yang tak sesak dalam bangunan2
tengok dah crowded gilerrr....kene redha jelahhh..

ni timem membayor..adoiii dah iqa la plak nampak makcik jual kain..dah serabut rimas sebab bergelut dalam tu huhu.. ikhwan tu muka penat hahah..haha u pikir sebab nk kene keluar duit ekh ahahah.. sory la bie vietnam memang tempat shopping perempuan haha.
harga sini tak leh tawar sebab memang tu harga borong diorang kasi n memang murah giler dah weiii

kain cotton ; rm18-30 tengok jenis la
baju kurung cotoon sepasang : rm 25
baju kurung cotton manik : rm35

kt malaysia orang jual yg manik tu dekat rm80+++


dan kemudian kami dibawa ke masjid di tengah bandar..

sementara tunggu bas datang kitorang try ais krim kat sini.. murah and ais krim die banyakkk okeyyyy

candiddd!!! hahah

ok itu ajalah untuk hari ke dua ye uolsss..  tadaaaaaaa.. sory tak larat nak membebel

You Might Also Like

1 komen

  1. wow..bestnya....bila la dapat nak berjalan2 ni..bz memanjang..isk

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google