Travel Log-Vietnam : #1 Perjalanan ke Vietnam

Saturday, February 08, 2014

berbulan tak berjengah bertegur sape ni baru nak datng balik..serius la lepas kawen mood nak blogging memang swing abis la korang..ceq pun taw kenapa.. dah dekat setahun dah niha.. ingatkan dlu mood ni kejap jelah terjadi.. rupenyee haaa dekat setahun tak berubah jugak.. tapi promise la lepas ni cuba update sekerap habis..macam poyo jeee macam ade je la plak yang nk baca blog ni ari3 kannnn ha u olsss...

iqa buat blog is actually untuk for my future childs.. bile diorang dah pandai membaca nanti they can read my blog.. atleast diorang boleh baca kisah iqa n ikhwan..they can read our journey.. our love story.. this is for u guys my next generation...

ok dah tak nak melalut jauh.. back to the topics.. on nov 2013 iqa ikhwan n my family ke Vietnam.. inilah for the 1st time kitorg holiday ke luar negara bersama.. plus inilah 1st time my sister ke luar negara.. for my parents ni 1nd time after diorang ke taiwan.. tu pun diorang pergi sebab ade presentation untuk kerja..wakil malaysia..

dari dlu iqa angan2 kan nak holiday ke luar negara dengan parents alhamdulillah tercapai jugak.. selama ni abah tak nak sebab dia nk fous dulu pergi urah.. tapi akibat adik bising sebab die sorang je yang tak pernak ke luar..so last2 abah decide untuk holiday ke luar negara plak kali ni.. plus ade oficcemate mak n abah yang duk lobi mengajak maka plan menjadiii laaahhh hhehehe


Ho Chi Minh Vietnam

actually plan ni semua dibuat dalam keadaan agak mengejut kitorang kesana bulan november booking semua setel on september. pakej kitorang dengan group family kak nurul.. kawan mak and abah tu.. dalam RM350++ per person.underground pakej tak termasuk flight..tak ingat exact amount.. termasuk transportation dekat vietnam..hotel dan makan.. yesss murah kannnnnn.. Flight kitorang ambk air asia sahaja.. alhamdulillah ticket dapat deals yang agak murah sorang dalam RM470++ per person..

Pakej : SAIGON HOLIDAY
**Hotel 4 hari 3malam, makan, pengangkutan dari airport, sepanjang di vietnam dan kembali di airport. 
RM 350++
Flight : AIR ASIA
RM 470++ (pergi balik)
**include meal

Total : Tak sampai RM 1000!! okeyhhh
owh jangan nganga mulut besar sangat iqa taw ianya murahhhhhhh hehe..

kitorang pergi dari hari rabu - khamis.. yes we are lucky sebab pilih weekdays.. sangat tak recommend pilih weekends untuk kesana..sebab terlalu ramai plus harga kat sana time weekends jadi mahal..sangat jauh beza.. cuma kene lah ambik cuti kan2.. so iqa n ikhwan..lepas ikhwan abis kerja on selasa kitorg terus balik ipoh. 

to those yang bukan berasal dari KL or kawan sekitar korang boleh guna cara ni untuk parking kereta dengan murah...

pukul 2 pagi kami bertolak ke Ipoh menuju ke PUTRAJAYA CENTRAL. abah decide untuk letakkan kereta kat situ sebab lebih selamat plus die berbumbunga and kadar harga parking sangat murah berbanding dengan LCCT.. RM 8 /day.. ha murahkan.. memang ramai pun yang buat gaya gini.. pramugari pun ramai naik dari sini..


ihsan : uncle google
so nak simpan kereta berhari pun adalah confident sikit and tak dalah kereta berjemurrr

kami naik train dari putrajay sentral ke STESEN LRT SALAK TINGGI. tapi serius tak ingat berapa ringgit ticket.ala tak mahal mne pun tak sampai rm7 rsenye.. sampai salak tinggi kami naik bus Ke LCCT.. harga ticket dah include sekali dengan harga bus ke LCCT.. memang sentiasa ade bus untuk ke LCCT/KLIA. cara ini mungkin agak remeh kene  banyak tukar2 tapi bestttt adventure beb.. ala yang muda2 tu try la cara ni best okey.. 

ada gak yang kata kenapa tak naik bus jekan.. tapi cube kira balik budget naik bus and naik kereta. kalau dah 5orang macam kitorang ni ha memang budget naik bus lagi tinggi la berbanding naik kereta.. korang ape2 pun try calculate dlu lah ye..

ni dalam Train u8ntuk ke salak tinggi.. of course semua mengantuk sebab awal kot bertolakkk..
dalam bus ke LCCT xde gambar..tapi bus aircond and keadaan sangat selesa.

ni time check in..
this is the man King of my live..my 1st hero, my 1st boyfriends, my 1st bestfriends.. my abah..
abah lah yang telah menjadikan impian iqa menjadi kenyataan untuk gi holiday sama2 satu family ke luar negara.. thanx abah even iqa dah besar dah kawen but langsung tak tinggalkan iqa n ikhwan.siap sponsor..tq so much abah.. tq so muchh.. im still daddy's little girl..

it was great dapat berjalan berdua macam ni dengan my sis.. ktorg dua beradik je. die lah madu dia lah racun.. my sister.. n nak bgtaw ktorang ktorang kene gate paling hujooooongg doniaaaaa.., sian mak sebab agk berlari gak la nak kesana tu ha...penat okeyyyyy..memang morning exercise namanya ni haaaa


nampak tak betapa happy nye muka iqa macam orang tak pernah naik flightttt.. 
actually happy sebab iqa dengan familyyyy.. last naik flight dnegan mak abah time ke sarawak tp time tu br 4thn adik pn still dalam kandungan mak lagi.. n now after 21years iqa naik dengan mak abah plusa my sister n my husbandddddd.. its all bout my family.. bagi yang dh selalu tu mungkin tak rasa ape iqa rse tp iqa yakin masih ramai yang berimpian nak berjalan ke luar negara dengan parents diorang kan..nak bawak parents kemana aja kan2..

 huaaa dah kawen maka kene lah duk asing yekannn.. xpelah feeeling2 honeymoon la kan u olsss.. yelah mana ade honeymoon lagi kann

siapa yang selalu naik air asia sure la korang taw kesedapan nasi lemak ni kan.. tapi kan iqa rasa kan skearang rasa die tak sesedap time baru keluar dlu kan..tu iqa rasalah.. haa ticket flight td dah lnclude meal yee..

ye iq ataw memang murah hehehehe..

ok2 korang iqa stop sampai sini.. giler panjang dah kot karang muntah tersedak2 korang baca hehehe.. so next iqa akn update series seterusnye hehe..tunggguuuuuuuuu

You Might Also Like

0 komen

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google