Travel Log-Vietnam : #2 1st Day in Vietnam

Sunday, February 09, 2014

yeayyyy im come back untuk story net chapter di vietnam.. untuk previous entry ttg vietnam boleh ke SINI.. setelah berada dalam flight lebih kurang 1jam 50min kami sampai di HO CHI MINH CITY AIRPORT.

 dar atas flight lagi boleh nampak dah keadaan bandar mereka..agak kurang teratur tapi membangun dengan sangat pesat. plusa korang dah boleh nampak betapa banyaknya motor kat negara diorang ni.. and moto merupakan kenderaan utama diorang kat cni.

airport diorang memang standard.. bukan jenis biasa2 ke tak.. memang exclusive version.. sampai je kat sana dah ada travel agent yang datang pick up kitorg semua.


perkenalkan Simon our tourist guide.. dengan die ni sonangg.. sebab fasih berbahasa melayu.. so tak payahlah nak speaking bagai and sangat baik.. kita lewat ke nak tkr plan jadual ke die ikutkan  aja.. memang abah siap cakap kalau nak kesana lagi memang nak request simon ni jd tourist guide kitorang.


RESTORAN SERAI 
dimiliki oleh rakyat malaysia.. Sebab tulah besar2 ada wallpaper KLCC. dekat je dengan pasar Ben Thanh

ramai yang lapar so request untuk pergi makan terlebih dahulu..  tapi pakej ni tak inlude makna time ni so yang bayar sendiri.. ktorang berlima hanya pesan 2pinggan shicken Noodles. sebabnya kitorang masih kenyang sebab makan dalam flight. but ade group member yang tak order food dalam flight..ni order pun sekadar nak merasa. 

 harga Halal Food kat vietnam ni memang korang semua kene bersabau sikit lah ye.. mencanang sungguh harganya semua memang main belas2 ringgit.. nasi lemak pun RM15 uolssss..

Mangga - 3biji RM 10

abah beli mangga ni dekat tepi kedai ni..orang datang menjaja.. 3biji RM10 tapi memang sedappppp.. ya Allah teringin nyeeee.. asam dia pun sedap baq hangggggg..  cara die potong buah tu yang memang unik sangat2..cantikkan..

nampak tak ade nye nasi lemak air asia di darat hehe.. ni kes adik die ngantok dan a bit jet lag.. so dia tak makan pun nasi lemak tu.. flight pertama die kan..s so of course ade jet lag..

after early lunch ni kami di bawa ke Old Library in ho chi minh. kat sini korang boleh daptkan postcard yang cantik n smart.


diebabkan ramai yang request nak ke Hard Rock cafe. so macam iqa cakaplah tadi simon ni memang best die ikutkan aje.. so di bawak kami ke HRC.. kitorang jalan kaki je dari library ni.. jalan sikit ke belakang.. 

direction ke HRC-klu korang menghadap library ni, jalan hala ke kiri sampai jumpe simpang kanan pertama (sgt dekat)..masuk simpang tu jalan sampai hujung jalan akn nampak HRC depan  tu..




dekat simpang kanan tu korang jumpa bangunan ni..iqa pun tak sure bangunan ape..p memang style la bangunan ni..antik

tapi iqa tak beli ape pun sebab memang takde plan pun nak beli kt HRC.. tapi usha gak sweater smart..nan ado..xde benda smart pn kt cni.. kalau kat macau dlu yes memang barang die smart2... so selamat duittttt..hahaha



nilah family kak nurul.. kak nurul nilah yang tolong book pakej segala n yang penting dah berjaya lobby abh untuk join trip ni hahaha yeeehaaa





feeling2 honeymooonnn

big boss tengah restt


iqa tertarik dengan struktur rumah kat sini.. mcm comel kan..ala2 mexico pun ade. tp siapa duk rumah macam ni kat sini kira standard jugaklah..sebab diorang kat sini memang ramai orang susah.mereka kan baru nak membangun setelah perang yang boleh dikatakan agak lama..

ari tu lupe nak tanya simon ni buah ape.. mcm sedap je..tengok color dieee.. best kann

actually tak sure nama area ni tapi tempat banyak jual barang2 sukan.. and totally tak menarik minat kitorang sebab tak de dalam plan pun hehe..kat sini pun tak lama.. abah memang letih la sebab dr ipoh td abah drive.abah memang tak suke orang drivekan untuk abah..coz abh dah biasa drive berjam2.. nampak tak sebelah tu farisha anak kak nurul. si kecik yang suka bertudung suweett je.. 

seterusnya kami dibawa untuk check in ke Hotel kitorang stay dekat Blessing Hotel..terlalu dekat dengan pasar ben Thanh.. ujung jalan tu je dah sampai pasar. dekat depan hotel ni plak kedai Hjh Basiroh yang memnag famous dikalangan pelancong malaysia.turun hotel je dah penuh kedai shopping.


ni dua ihsan uncle google..sebab lupa nak capture.


ni bilik iqa n ikhwan.bilik sedang2 je.. tak la mewah mana.. tp ade bath tub. tapi for us memang ok.. sebabnya time tido je pn ade dalam bilik.. sebba prinsip ktorang kalau dah jalan memang jalan sungguh tk de erti kata nak lepak tdo dalam bilik..yg tu kalau nak holiday aea pulau untuk rest sesuai la.. tapi bilik mak abah n adik memang besarrr n cantikkk


untuk petang nya kami diberi time untuk ke pasar ben Thanh sebelum berangkat untuk dinner.. 

juga ihsan google..memang la iqa ni fail sikit bab2 ambik gambar time travell.hahah ..

untuk petang ni ktorang banyak survey2 je dlu..sebab br 1st day kan..sure banyak masa lgi.. tapi adelah jugak membeli kain haha.. mak siap tempah beberapa pasang baju yang version pilih kain n terus siap jahit.. macam mak buat jubat n baju kurung..macam2 design pun ade. macam suami kak nurul tempah 1 suit blazer. semua murah2 baq hangg.. silau mata weiiii..


ha soryy ampunnn iqa tak ingat ape nama kedai ni.. tapi ade kene mengena dengan malaysia gak la.. lauk ok.. ada asam pedas tp style diorang la.. boleh terima.. ikhwan siap tambahlah hahaha..

balik tu kitorang ke pasar malam.. hurm 3malam kat sana memang tiap2 malam ke pasar malam nye punnn.. ang kedai2 keliling hotel.. banyak oo.. memang silau mata cheqqqq..


ok sambung nanti yeeee...




You Might Also Like

1 komen

  1. What's up, constantly i used to check web site posts here early in the morning, because i love to
    learn more and more.

    Also visit my web page ... Dragon City Gold Hack

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google