♥Hati-hati menggoreng ikan♥

Monday, May 16, 2011


hari ni dengan penuh semangat kesukanan iqa telah merajinkan diri untuk masa for dinner utk family. iqa masak simple aje. gulai taucu ikan kembung and sambal tumis sotong. untuk masaka taucu ni ikan yang kite nak guna ni harus la digoreng terlebih dahulu. maka dengan itu iqa pun menggoreng la ikan kembung. iqa goreng 5 ekor. 

alkisah bila iqa ni first time goreng ikan sebab sebelum ni kalau masak sure iqa akan masak makanan yang tak perlu iqa nk goreng ikan hahha..macam gulai lemak, tomyam, kari, gulai tempoyak ke... haaa kn tak yah goreng ikan tu hehehehe.. iqa goreng 3 ekor yang pertama.. wah terus cuak tengok kulit ikan ni macam kene penyakit sopak. tertanggal semua kulit.. call emak tanya kenapa. mak kata, lain kali kalau nak goreng ikan kene basuh keuali tu dengan sabut dawai sebab kene betul2 basuh baru la tak melekat..so after yang 3 ekor ni dah masak sap tetanggal terbuari isi hehehe..iqa buang minyak die and basuh and tonyoh kuali tu dengan sabut dawai hehe..and yang lagi dua ekor tu selamat digoreng tanpa kecacatan hahahah....

ni lah ikan goreng sopak iqa tu hehehehe

hahah malu sungguh..aduhai dah nak kawen pun goreng ikan fail ape nak jadi ni. dah la en.tunang sangat favourite makan gulai taucu ni. hehe tapi sekarang dah berjaya ok..gulai taucu pun ok. abah iqa tak komen ape2 kire ok la tu.. sebab kalau tak ok sure abah akn tegur..klu sambal tumis sotong tu mmg xde masalah..so rakan2 sila lah ambil pengajaran dari pengalaman iqa yang sangat memalukan ni hahaha

sekian sudah kisah ikan goreng iqa hahaha



♥atiqah mutaza

You Might Also Like

5 komen

  1. hehehe,, tapi ikan tu nampak rangup jer

    ReplyDelete
  2. rangup kat luar tapi isi die lembut sangat hehehe

    ReplyDelete
  3. oklah tu kan. slow2. lama2 teror lah masak :)

    ReplyDelete
  4. hehehe.. memang kena sental betul2.. kalau tak melekat.. saya dulu pn camtu.. bila tanye ibu barulah tau.. hahaha..

    ReplyDelete
  5. fid : knp dlm klas dr.zainal tak ajar bab ni ekh..haha klu x sure taw hahaha


    farah : hahahaha.pengalaman mengajar hehehehe

    ReplyDelete

sangat menghargai anda yang tinggalkan tapak tangan disini

Love & Like

My Google